13 August 2012

Selamat Hari Raya 2012


Masa mmg cepat berlalu tau2 dah nak raya....tidak seperti tahun lepas gua sambut puasa dgn berita diberi cuti beramai2 atas alasan syarikat tidak mampu utk beroperasi. Dan nak sambut Raya dpt pulak surat diberhentikan keje beramai2 begitu trajis kisah tahun 2011 gua dan member2 opis hadapi. Dengan kemahiran yg ada gua buatlah apa yg patut dgn mengharap kawan2 membantu memberi keje freelance..perlah sangat freelance dgn pembayaran lambat dan keje pun tak byk...dgn dibantu isteri bolelah bernafas walaupun bernafas tidak ler selancar. Syukur mempunyai isteri yg sanggup berkorban utk suami yg tidak mempunyai pekerjaaan lagi2 dgn utang gua makin lama makin bertambah. Bila kita tidak berkeje utang2 bank byk tertungak makin serabut kepala memikirkan. Dekat 5 bulan jugak menggangur dgn keje freelance yg seciput lepaslah duit yuran sekolah anak pompuan.

2012 gua dipanggil balik berkeje di syarikat lama dgn tokey yg baru. Alhamdullilah bermula gua keje walaupun gaji dipotong 30%. Perit jugak dgn gaji dipotong tapi sekurang2 yer gua berkeje dpt jugak menampung keluarga yg selama nie isteri gua yg tanggung. Berkeje dgn tokey baru lain pulak citernya......tapi sekurang2 yer gua berkeje balik pasnie gua akan buat supaya masa depan gua akan lebih terjamin..sebab rezki bukan dtg dari boss gua. Dan yg penting gua mempunya anak2 yg cantik dan comel yg bole buat gua rasa tenang walaupun kadang2 rasa nak sepak pun ada dgn perangai dia org nie.  Yg paling best gua ada isteri yg sanggup berkorban utk gua walaupun kami kadang2 bergado kecik...tak gado tak suami isterilahkan.

So thn nie bolelah beraya walaupun boss serba serbi kedekut dgn cuti yer ermmmm....malaslah nak pikir.

"Barakat Salamat"

04 July 2012

Apple bayar RM185.48j selesai isu iPad

APPLE Inc bersetuju membayar sebuah syarikat tempatan AS$60 juta (RM185.48 juta) untuk menamatkan perbalahan berhubung pemilikan nama iPad dan melancarkan jualan komputer tablet itu di pasaran China, kata mahkamah negara itu.

Apple berkata, syarikat itu membeli hak global bagi nama iPad daripada Shenzhen Proview Technology pada 2009, namun begitu pihak berkuasa China menyatakan hak pemilikan di negara itu tidak pernah dipindahkan. Mahkamah China pada Disember lalu mengeluarkan perintah Proview kekal sebagai pemilik nama itu di China dan syarikat itu juga meminta pihak berkuasa untuk menyita iPads. 

Pertikaian itu menjurus kepada sama ada Apple membeli nama iPad di China apabila ia membeli hak di pelbagai negara daripada anak syarikat Proview di Taiwan pada harga AS$55,000 (RM170,000). “Penyelesaian mengenai pertikaian iPad sudah berakhir,” kata Mahkamah Tinggi Guangdong dalam satu kenyataan di Beijing, semalam.

“Apple sudah memindahkan AS$60 juta ke dalam akaun Mahkamah Tinggi Guandong seperti yang diminta menerusi surat pengantaraan,” katanya.

China adalah pasaran kedua terbesar bagi Apple selepas Amerika Syarikat dengan pertumbuhan jualan yang tinggi bagi syarikat dari Cupertino, California itu. 

Proview mengharapkan lebih banyak bayaran tetapi berasa tertekan untuk menyelesaikan isu itu kerana ia perlu menjelaskan hutang, kata seorang peguam bagi syarikat berkenaan, Xie Xianghui. 

Beliau berkata, syarikat itu sebenarnya mahukan bayaran sebanyak AS$400 juta (RM1,2 bilion) dan akan diisytiharkan muflis dalam prosiding undang-undang berasingan walaupun menerima bayaran daripada penyelesaian berkenaan.

“Ini adalah keputusan yang diterima kedua-dua pihak,” kata Xie. 

Pertikaian itu menjurus kepada sama ada Apple membeli nama iPad di China apabila ia membeli hak di pelbagai negara daripada anak syarikat Proview di Taiwan pada harga AS$55,000 (RM170,000). 

Mahkamah Disember lalu bagaimanapun menyatakan Proview yang mendaftarkan tanda niaga iPad di China pada 2001, tidak terikat dengan jualan berkenaan, walaupun ia adalah sebahagian daripada syarikat yang sama.

Shenzhen Proview Technology adalah anak syarikat pengeluar skrin LCD, Proview International Holdings Ltd yang berpusat di Hong Kong. – AP

"Barakat Salamat"

01 June 2012

Brendan Rodgers new Liverpool manager....

is Brendan Rodgers the right man to replace Kenny Dalglish as Liverpool manager?.....

"Barakat Salamat"

13 May 2012

Patlabor, Gundam Titan And Sazabi (special paint)




"Barakat Salamat"

11 May 2012

K•REXZ LOGO BARU YG SEMAKIN ANGKUH DAN MAKIN KEREK...HEH!!!

Hari nie tengok Blog sendiri pun dah bosan camner lagi nak update citer....so ambik keputusan buat logo baru supaya dpt mood baru..insyaallah!! Rasmilah Hari ini Jumaat 11hb Mei 2012 Logo baru "K•Rexz " makin sombong dan makin Kerek..hahahaha!!! Kalau tak der citer insyaallah gua akan update foto2 terbaru atau pun foto member tido ker..heh!!!


"Barakat Salamat"